Fotografie is een groeiende industrie waarin iedereen concurreert op apparatuur en techniek. Er zijn er echter weinig die goed hebben nagedacht over het monitorpaneel, dat van essentieel belang is voor het aanpassen en afdrukken van foto’s. Monitors hebben meer invloed op het leveren van foutloos werk dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. In dat geval, hoe zouden fotografen een monitor moeten kiezen die aan hun behoeften voor het aanpassen en afdrukken van foto’s kan voldoen? Er zijn verschillende factoren om in overweging te nemen, maar deze zijn allemaal nauw verbonden aan formaat, resolutie, contrast, afbeeldingskwaliteit en andere verschillen tussen verschillende monitorpanelen. De volgende zeven vragen bieden richtlijnen voor fotografen bij het selecteren van de beste monitor.

V1: Is groter ook echt beter wat monitorformaat betreft?

Het eerste waar altijd aandacht aan wordt besteed bij het kiezen van monitors is het formaat, of het nu gaat om fotografen of het algemene publiek. Het formaat van monitors is geëvolueerd van 19- en 21-inch monitors naar de huidige algemeen gebruikte 27- en 32-inch monitors. Vanuit het perspectief van fotografen biedt het gebruik van een groter scherm voor het bekijken van afbeeldingen meer visueel genot. Daarnaast bieden grote schermen ook meer ruimte voor vensters bij het gebruik van professionele afbeeldingsverwerkingssoftware, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. Dat gezegd hebbende, is groter ook echt beter wat monitorformaat betreft? Helaas is het antwoord nee. De optimale afstand tussen de gebruiker en monitor hangt direct af van het formaat van de monitor. De ideale afstand is over het algemeen 1,5 keer het formaat van de monitor (de diagonale lengte van het weergavegedeelte). Met andere woorden, des te groter de monitor, des te meer afstand er is vereist. Als gebruikers te dicht bij een monitor gaan zitten, kunnen de weergegeven afbeeldingen wazig worden, wat zorgt voor stress in het gezichtsvermogen en leidt tot een ongemakkelijk gevoel. Aan de andere kant kan een groter dan benodigde afstand ertoe leiden dat de gebruiker details van een afbeelding of zelfs tekst niet kan identificeren. Daarom is groter niet altijd beter bij het uitkiezen van een monitor. Het ideale monitorformaat is optimaal voor het bekijken van dingen en werken op een comfortabele manier.

Voor fotografen zijn 27-inch monitors de standaard in de markt en is dit ook een formaat dat sterk wordt aangeraden. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste is een 27-inch monitor groot genoeg voor het comfortabel verwerken en bekijken van afbeeldingen. Het vervult ook de gebruikersbehoeften bij het gebruik van afbeeldingsverwerkingssoftware, zodat de werkefficiëntie wordt vergroot. Daarnaast biedt een monitor van 27-inch afdoende weergaveruimte bij het tegelijkertijd openen van twee afbeeldingen, zodat deze kunnen worden verwerkt en vergeleken. Ten tweede is de optimale afstand tussen gebruiker en monitor 100 cm voor de 27-inch monitor, de afstand waar gebruikers aan gewend zijn als ze gebruikmaken van computers voor het verwerken van afbeeldingen.

Translate »