Food Photography & Styling met Susanne Hyams 

Foodfotografie is de afgelopen 10 jaar steeds populairder geworden onder het publiek sinds je heel makkelijk met je mobiele telefoon je eten kunt fotograferen. Vooral op facebook, instagram en pinterest staat het vol met food foto’s. De laatste jaren zie je vooral dat het publiek steeds professionelere en mooiere foto’s maakt. Maar hoe zorg je nu ervoor dat je bord nu heel mooi op de foto krijgt? Waarom valt je foto nog weleens tegen als je terugkijkt? Waarom lukt het niet altijd om een goede foto te maken?

HET FOTOGRAFEREN VAN ETEN IS NAMELIJK EEN SPECIALISME. HET VRAAGT NIET ALLEEN OM KENNIS VAN DE JUISTE TECHNIEK MAAR OOK OM  CREATIVITEIT. 

Een kok besteedt veel aandacht en zorg aan zijn gerechten. Alle ingrediënten vloeien samen tot de perfecte smaaksensatie. De presentatie van zo’n smaakpupillen-feestje is ook belangrijk. Foodstyling helpt daarbij. Bijvoorbeeld verfijnde katoenen en linnens om tafels mee af te stylen. Stoer of juist chique, altijd perfect in harmonie. Unieke handgemaakte borden van keramiek of een zeldzaam pronkstuk van één of ander brocante marktje. 

De beleving van een sfeer die je uitnodigt om aan te schuiven. 

Mijn kennis deel ik graag. Bijvoorbeeld over hoe je foto attributen kunt gebruiken. Maar ook hoe je met weinig middelen, krachtige styling neerzet en een perfect plaatje kunt maken. Al die knoppen op je camera, wil jij weten waarvoor je ze kunt gebruiken? Of ben je op zoek naar tips over hoe je een niet al te beste foodfoto toch kunt opleuken? 

We beginnen de masterclass met een korte uitleg over licht en techniek die komen kijken bij foodphotography. Welke apparatuur je gebruikt, maar zeker ook de styling elementen die je in je foto kunt verwerken. Dit behandelen we een korte tijd om daarna het in de praktijk te brengen en zelf aan de slag te gaan met de opbouw van de styling en met als doel met mooie food foto’s naar huis te gaan. We zullen in 2 aan 2 groepjes werken en door te rouleren zodat er verschillende facetten van foodphotography aan bod komt. 

De masterclass duurt 2 uur en wordt zowel op zaterdag als op zondag 3 x gegeven. De eerste groep start om 10.15 uur, de tweede groep om 12.45 en de laatste groep begint om 15.00 uur. Tijdens de masterclass zal de groep in twee groepjes van 6 cursisten worden gesplitst. Eerst mogen de eerste 6 cursisten zittend fotograferen en mogen de andere 6 cursisten vanuit stand fotograferen en daarna wisselen we dit om. Op deze manier zijn alle cursisten verzekerd van mooie foto’s die afwijken van de doorsneefoto’s.

Om deel te nemen aan deze masterclass hoef je geen bijzondere apparatuur aan te schaffen, het enige dat je mee moet brengen, is je camera (die handmatig in te stellen is), een leeg geheugenkaartje en een volle accu. Heb je een statief, neem deze dan zeker mee, heb je geen statief, dan hebben wij er altijd 1 voor je staan. 

Voor elke workshop/Masterclass heb je ook een toegangskaart nodig van de Fotofair.

Susanne Hyams is een food-fotografe die graag over eten kletst. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Ze droomt zelfs over heerlijk eten en perfect gedekte tafels. Vandaar de cijfers 24 achter het woord FoodTalk. Want wie houdt er nou niet van eten? 24 uur per dag en zeven dagen in de week.

Creatief, ambitieus, ondernemend een organisatietalent én nieuwsgierig is Susanne. Eenmaal verhuisd van oost- naar west-Nederland was het tijd voor een nieuwe uitdaging, een fotografieopleiding aan de fotovakschool. Daar werd ze verliefd op fotograferen. Ze viel er volledig voor, als een blok. 

Niet veel later combineerde ze haar carrière als zelfstandig fotografe met een inmiddels, bloeiende tweede bedrijf; redwhitebluepink. Met redwhitebluepink was ze jarenlang dé fine art stylist, florist en weddingplanner. Eerst vanuit Nederland en later zelfs vanuit Montréal, Canada organiseerde ik prachtige, exclusieve bruiloften op unieke locaties over de hele wereld. Al mijn aandacht ging naar perfect gestylde tafels, kleurrijke bloemen en een gelukkig bruidspaar. Precies dat perfecte plaatje mocht ik als fotografe ook vaak vastleggen. Later, met een rugzak gevuld met veel ervaring, wereldse invloeden en een eervolle publicatie in het gerenommeerde magazine mariage chic, keerde ik terug naar ons mooie Nederland. 

Susanne de fotograferende stylist met liefde voor eten mocht een keer voor een klant bruidstaarten fotograferen. Daar stond ik met mijn camera. Ik weet nog hoe ik me voelde toen ik me realiseerde dat alles samenviel. Al mijn ervaring kwam samen. De styling om te komen tot een perfect plaatje, mijn fotografie-skills én mijn liefde voor eten. Ik was verkocht aan foodphotography! Dat was het begin van foodtalk24

Translate »