title
 

“Varangerfjord – Fotograferen aan het einde van Europa”


Het Varanger schiereiland bevindt zich aan het einde van Noorwegen waar het grenst aan Rusland en de Barentszzee. Een desolaat landschap wat vooral bestaat uit toendra en ruige kusten. Het gebied ligt dermate noordelijk dat de zon in de periode half mei tot eind juli niet ondergaat.

Één van de highlights voor fotografen en wat de Varangerfjord zo uniek maakt is de kustlijn. Gelaagde rotsen toornen boven de zee uit. Het lijken bijna reusachtige krokodillenstaarten die vanaf de toendra richting de zee lopen. De meeste rotsen zijn zwart, maar op een aantal plaatsen kijken we met verbazing naar de kleurenpracht van de stenen.

De weg van Vardø naar Hamningberg brengt ons naar “het einde van Europa” en slingert zo’n 30 km door een arctisch maanlandschap langs de Barentszzee.

Het is er ruig, soms zeer ruig, en adembenemend mooi. Tussen de rotsen vind je soms een zandstrandje, waar rendieren wat verkoeling zoeken. De weg is alleen open in de zomer. In de winter, na de eerste sneeuwval wordt de weg gesloten en gaat pas meestal eind mei weer open. In Hamningberg zelf is geen permanente bewoning meer. In 1900 woonden er nog 250 mensen. Het dorp is nog in authentieke staat en geeft een goede indruk van Noorse vissersdorpen van voor de oorlog.

En natuurlijk maken we ook een uitstapje naar het bekende vogeleiland Hornøya, vlak voor de kust van Vardø. Papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, aalscholvers en vele andere soorten zijn hier in grote getale te fotograferen.

De lezing is op zaterdag in de grote lezing zaal binnen in het gebouw en start om 12:15 wees er op tijd bij VOL is VOL. locatie nr.21

www.smitinbeeld.nl.                 www.nordicvision.nl

Translate »