title
 

“Licht op de Lofoten”

 

Het licht is de reden dat we ieder jaar terugkeren naar deze eilanden boven de poolcirkel voor de noordwestkust van Noorwegen.  De combinatie van fantastisch licht en waanzinnige landschappen zorgen ieder jaar weer voor een topnotering in National Geographics meest indrukwekkende landschappen verkiezing.

Dit is één van de redenen dat onze workshop ieder jaar weer vol zit met cursisten die dit landschap ook willen zien, ervaren en fotograferen. Een andere belangrijke reden is natuurlijk de kans om het noorderlicht te zien.

Ieder jaar in februari staan de Lofoten in het reisprogramma van Nordic Vision. Er zijn diverse redenen waarom we deze reis in februari doen. In deze maand is er redelijk veel kans op besneeuwde bergen en statistisch gezien ook een grote kans op noorderlicht. We zijn het noorderlicht op onze reizen dan ook nog nooit misgelopen, maar het blijft een natuurlijk en onvoorspelbaar fenomeen.

Het weer is onvoorspelbaar door allerlei factoren die je op deze eilandengroep hebt zoals spitse bergen, de zee en vooral de warme golfstroom. Hierdoor kan het op het ene moment nog plenzen van de regen en op het andere moment weer zonnig zijn. Zon en regen zijn voor landschapsfotografen natuurlijk een lekkere mix. Wanneer je een mooie compositie hebt gevonden kan je haast wachten tot het mooie licht komt. Ook dit jaar: we zaten midden in een hevige sneeuwbui waar even geen einde aan leek te komen. We besluiten de filters in te pakken en in de auto te wachten. Nog voordat alle filters in de hoezen zaten, verdwenen de sneeuwvlokken voor zonnestralen en werd de donkere sneeuwbui prachtig opgelicht. Er hing een mooie sfeer van paarse en oranje tinten.

Ook cultureel zijn de Lofoten erg aantrekkelijk. De ruige vissermannen die met kleine bootjes de haven in komen varen met kuipen vol vis. Vervolgens verdwijnen ze in de visfabriek waar de vissen worden ontleed. De lijven en de koppen worden aan de karakteristieke vissenrekken gehangen om te drogen. 
De huisjes in de vissersdorpen zijn vaak een lust voor het oog. In het ruige landschap steken de felgekleurde huisjes mooi af.

Het landschap daar heeft duidelijk een diepe indruk op ons achtergelaten en het blijft fantastisch om ieder jaar weer cursisten te begeleiden tussen al dit waanzinnige natuurschoon! Kijk voor meer beelden en informatie op www.smitinbeeld.nl.                 www.nordicvision.nl

De lezing is op zaterdag in de grote lezing tent en start om 11:15 wees er op tijd bij VOL is VOL. locatie nr.42

Translate »